Okrog otoka 1. del

Sobota – 23.6.2007, dan namenjen turističnemu raziskovanju. Zaradi večernega žuranja se je jutranje vstajanje sicer nekoliko zavleklo, pa smo vseeno šli. V največji vročini. Na srečo imajo renta car-i vgrajeno precej močno klimo in je bilo v avtomobilu pravzaprav nekoliko bolj znosno, kot zunaj. Hoteli smo še enkrat od blizu videti Apollonov tempelj, a smo prehitro zapeljali na cesto, ki vodi proti Ixii in naprej po Z-delu obale.

Takole je potekala naša pot…

Najprej smo zavili na FILERIMOS. Hrib nad mestom Rodos, kjer je na eni strani samostan, na drugi strani velik bel križ, z vrha katerega je odlična razgledna točka po otoku. Do križa vodi križev pot, ostanek rimske kulture iz časov, ko so hodili po otoku. Drugače so Grki večinoma ortodoksni pravoslavci in na otoku ni veliko rimsko katoliške kulture (z izjemo nekaj katoliških cerkva, ki pa so zgrajene bolj za dušne potrebe turistov). Vsekakor je z vrha hriba razgled, ki ti vzame sapo in definitivno se splača nekoliko zgužvati po tistih ozkih, zavitih stopnicah, ki vodijo do vrha. Samostan smo si ogledali lansko leto in smo ga letos izpustili.

    

Na Filerimosu nas je pričakal pav, ki se je prav prijazno ponudil, da mi pozira. Potem smo se v prijetni senčki drevoreda s postajami križevega pota sprehodili do razglednega križa. Ko smo se povzpeli nanj se nam je odprl prekrasen razgled po otoku….

   

  

Potem smo si zaželeli malo sence in sprehoda ob reki. Šli smo v Dolino Metuljev, kjer je oaza zelenja na Rodosu. Pot v hladni senčki, ki se je vila po hribu navzgor nas je kar sama vabila. V to dolino se metulji zatečejo pred vročino in jih je vse polno. Takrat, ko je čas njihovih ženitvenih obredov je dolina prava paša za oči. Metuljev je namreč res ogromno in takrat zrak kar vrši od njihovih krilc. Ob našem obisku so bili zaradi vročine nekoliko bolj lenobni in so počivali na hladnih skalah ob reki. Vsake toliko časa so poleteli naokrog, da so pokazali nam turistom svoja živo rdeče-oranžna krila. Sprehodili smo se skozi dolino. Na vrhu nas je zopet pričakalo žgoče sonce in temperatura je naglo naraščala. Privoščili smo si kozarček ledeno hladne osvežitve in nadaljevali svojo pot…

Nadaljevali smo pot ob Z-obali. Naš naslednji postanek je bil v Kameirosu, kjer so ostanki nekdanjega antičnega mesta. Vsekakor paša za oči in vredno ogleda. Čeprav je bilo zelo vroče, smo se vseeno sprehodili med starodavnimi ruševinami in vase srkali dih nekdanje antične modrosti….

se nadaljuje…

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: