Naše destinacije – načrt

Pri sestavljanju potovalnega načrta se odločamo med tem, koliko časa bomo namenili potovanju po notranjosti in ogledom, koliko časa pa raziskovanju plaže in uživanju ob morju. Tri tedne je idealno za potovanje po Šrilanki, mi imamo na voljo 15 dni. Izpustili bomo severni del, severno zahodno in vzhodno obalo.  Iz Colomba, kjer bomo pristali, se bomo čim prej premaknili v notranjost. Iz letališča se bomo odpravili naravnost proti Kandyju. Se pravi se bomo izognili velikemu mestu in okoliškim turističnim destinacijam.

Prvi teden bomo šli v notranjost in naredili nekaj ogledov. Šrilanka ponuja veliko. Ker pa bova potovala s hčerko, ki jo mogoče templji in muzeji ne zanimajo tako zelo, sem morala narediti kompromis, kaj pogledati in kaj ne, da bo potovanje zanimivo predvsem zanjo. Zato bomo vključili poleg kulturnih ogledov tudi živali, safari, guesthouse z bazeni, hiške na drevesu, ipd.

Povprašala sem kar nekaj vodičev, in pregledala ponudbe. Kot kaže, ponujajo vsi neko standardno turo, s tistimi “must see” točkami, ostalo pa je stvar medsebojnega dogovora z voznikom, kam še zavije, oziroma kje se ustavi.

Tukaj bom omenila predvsem tiste “must see” točke, ki bodo tudi del naše ture:

4495879-md

Pri obeh gre za neke vrste sirotišnico, kjer skrbijo za slone in vzdržujejo populacijo.

Ogled pa turistom omogoča stik s sloni, lahko se jih tudi jaha, nahrani ali umije.

Predvsem pa je prostor, kjer lahko vidiš celo slonjo družino od blizu, v njihovem okolju.

Vstopnina je za obe nekje med 2000 – 5000 LKR (13 – 33 €) – odvisno kako dolgo turo jahanja vključuje.

  • Sigiriya – Izgubljeno mesto (UNESCO), ki je nekdaj stalo okrog mogočne skale in ponuja čudovite freske, zrcalni zid, mogočne vrtove in neverjeten razgled z vrha Levje skale. Do vrha vodijo stopnice. Upam, da bomo zmogli z E priti do vrha in uživati v razgledu.

sigiriya-rock-castle-sri-lanka-0011

Vstopnina je 3900 LKR – pribl. 26,50€.

  • Dambulla – tempelji vklesani v jame, ogromni zlati in kamniti kipi Bude, živobarvne freske in prekrasen razgled.

Vstopnina je: 1500 LKR – pribl. 10€.

  • Polonnaruwa –  je bila okoli 100 let prestolnica Šrilanke. Dobro ohranjeni so ostanki templjev, kraljeve palače in bazenov, najbolj impresivna pa sta ogromna kipa Bude.

Galvihara-sunny2Gal Vihara

Vstopnina je 3000 LKR – pribl. 20€

  • Kandy – nekdanja prestolnica Šrilanke, ki skriva kar nekaj zanimivosti: Tempelj Budinega zoba, najpomembnejši budistični tempelj na otoku. V Kandyju bomo obiskali tudi botanični vrt, kjer si bomo lahko od blizu ogledali številne tropske rastline, pisano tržnico, zvečer pa tradicionalno plesno predstavo.

Vstopnine: Temple of the Tooth: 1000 LKR – pribl. 7€, Kandy Royal Botanical Garden: 8-10€, Kandy Cultural Show: 500 LKR – pribl. 3,5€

  • Nuwara Elya – dežela plantaž čaja, na višini skoraj 1900 metrov, je najvišje ležeče mesto na Šrilanki. Torej bomo obiskali tudi gore. Prepustili se bomo prekrasnim razgledom in uživali ob skodelici čaja.
  • do Elle se bomo peljali z vlakom, saj baje ta vožnja ponuja enega izmed najlepših razgledov po deželi čaja. V okolici se bomo ustavili ob slapovih Rawana, Adam’s peak bomo pogledali od daleč, vodiči sicer predlagajo vzpon na Little Adam’s peak – ampak naša E ni najbolj navdušena hribolazka, tako da ne verjamem, da nam bo ta podvig uspel.
  • Yala National Park – Yala je drugi največji narodni park na otoku in kraj, kjer lahko vidimo leoparda v naravnem okolju. Poleg leopardov v parku živijo sloni, vodni bivoli, opice, krokodili, divje svinje, medvedi, številne vrste ptic in plazilcev. Upamo, da bomo videli čim več živali.

Vstopnina: 3688 LKR – pribl. 25€  in jeep: 40 dolarjev za jeep 6 oseb – pribl.36€, kar nanese 18€, če dobimo 3 sopotnike.

Cene vstopnin – tukaj.

Sri Lanka, Western region, Bentota coast, fishermen on stilts

Nekako bomo zaključili naše popotovanje skozi notranjost Šrilanke in se usidrali ob obali v Tangalli. Tam si bomo nekoliko odpočili.

Potem pa z avtobusom do Mirisse. Najboljši kraj za opazovanje kitov in včasih tudi delfinov. Ponuja prelepe plaže in samotne kotičke ob morju.

V tem delu si bomo ogledali tudi Ahangamo in znamenite ribiče na kolih, Mataro in Galle – kolonialistično utrdbo z znamenitimi trdnjavami, ki so jih gradili Nizozemci in Portugalci. Ogledali si bomo tudi želvjo farmo, kjer domačini ohranjajo to vrsto ogroženih živali in jih nato spuščajo v morje.

Naša zadnja postojanka bo Hikkaduwa od tam pa proti Colombu.

Povezava do avtobusnih prevozov: tukaj

Advertisements

4 thoughts on “Naše destinacije – načrt

Add yours

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: