Popotniško varčevanje

Midva oba preživiva s povprečno plačo. Z denarjem in stroški ravno dobro prideva čez mesec. Kako nama torej uspe privarčevati denar, da si kljub temu lahko privoščiva kakšno potovanje? V preteklosti sem se naučila, da za potepanje naokrog ne rabiš biti bogat oziroma ni potrebno imeti veliko denarja. Včasih potrebuješ nekaj iznajdljivosti, potrpežljivosti in vztrajnosti, pa se ravno tako lahko daleč pride. Je pa seveda tudi pomembno koliko ti potovanja pomenijo. Jaz se na primer lahko marsičemu brez problemov odpovem, samo zato, da je moj potovalni budget nekoliko večji. M ima s tem nekoliko več problemov, ampak ga navajam na tak način razmišljanja. 🙂

Ko sem bila mlajša sem veliko štopala. Ampak takrat so bili drugi časi in je obstajala kultura štopanja in poceni hostlov. Pa inter-rail po Evropi z nizkimi cenami. Kako je danes s tem, ne vem več. To je bilo pred skoraj 20 leti. Možnost je popotovanje združiti z občasnim delom ali študijem. Tako sem jaz lahko ostala 3 mesece v Zda.

Zdaj ko smo družina za potovanja varčujemo. Imamo “travel savings jar” – “potovalni hranilnik” v katerega zbiramo denar za naša potovanja. Letošnjega se ne da odpreti drugače kot da ga uničiš in vanj dajemo denar: kovance, privarčevane priboljške (denar, ki bi ga sicer takrat namenil za kaj drugega, ampak po premisleku ugotoviš, da lahko še nekaj časa shajaš tudi brez tega in ga raje nameniš za potovanje), vsak mesec nekaj namenjeno prav za potovanje, denar od prodaje otroške opreme, ki smo jo prerasli, vračilo dohodnine, drobiž ki ostane v denarnici, … Se počasi kar nekaj nabere v našem hranilniku.

Naš lanskoletni potovalni hranilnik.IMG_1643

Pa še naš letošnji, s Frozen tematiko ga je izbrala naša mala popotnica. Novost letošnjega je, da se ga ne da odpreti. Kar je fajn! Tudi pri sami izbiri in načrtovanju potovanja se da precej privarčevati. Pri letalskih kartah, če si v pravem času na pravem mestu (za Šrilanko smo jih dobili po polovični ceni, z nekaj sreče, pa tudi malo rizika), pri prenočiščih, izbiri prevoza, itd… Potovanja so cenovno bolj ugodna v lastni režiji, če pa greste na all inclusive počitnice, kjer boste pretežno v istem hotelu, se pa včasih bolj splača vzeti celoten aranžma. Čeprav ne vedno.

Načrtovanje s poudarkom na tem, da se čim bolj zniža budget (se pravi, da se s čim manj denarja vidi in doživi kar največ) zahtevajo kar nekaj več časa, dobro organizacijo ter že v naprejšnje spoznavanje z deželo in navadami. Med nasveti za potovanja sem našla tudi tega: doživite couchsurfing oziroma življenje pri domačinu. Letos bomo poizkusili tudi to. V Mirissi bomo stanovali pri družini, ki oddaja dve sobi s kopalnico turistom. Obe sobi sta del njihove domače hiše in tudi zajtrk se postreže v njihovi domači jedilnici. Smo se že spoznali preko maila in mislim da bo super izkušnja. Definitivno gre za izkušnjo, ki je cenovno bolj ugodna, ponudi pa lahko dragoceno izkušnjo spoznavanja z domačini in kulturo dežele.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: