V gore: na Debelo peč in Brda

Prekrasen vikend. Napovedano sonce. Zadnja majska nedelja se je začela že zelo zgodaj. Budilka je zvonila že malo pred 6. uro zjutraj. Plan je bil osvojiti kar dva dvatisočaka – Debelo peč in Brda. Oba vrhova se dvigata nad Pokljuko. Štartala sva kar precej zgodaj. Spotoma sva se ustavila v bližnji pekarni in ugotavljala, da so tako zgodnje stranke sami navdušeni hribolazci. Opremljeni z malico smo se pognali vsak v svoj konec z namenom osvojiti kakšno izmed naših prelepih gora.

Do izhodišča sva prišla okrog 8.00 ure zjutraj. Slabo uro prijetnega vzpona do Blejske koče na Lipanci,  kjer sva spila jutranjo kavo. Ob koči je bil mir, hribolazcev še ni bilo veliko, sem pa tja sva koga srečala, trava naokrog je bila še malo rosna in bilo je tako prijetno sveže. Že dolgo nisem tako z užitkom popila jutranje kavice.

Potem pa pot pod noge in pohodne palice v roke. Vzpon ni bil pretirano naporen, kmalu so naju začeli spremljati prekrasni razgledi. Ko sva prišla na sedlo, se je pred nama odprla mogočna Triglavska stena in pogled na očaka naju je potem spremljal skoraj celo pot. Odločila sva se šele sedaj. Naredila bova krožno turo: Debela peč – Brda – Lipanski vrh in Mrežce– potem pa spust nazaj do Blejske koče.

Na Debeli peči sva si na vrhu nekoliko odpočila in uživala v razgledih. Potem pa naprej na Brda – sosednji dvatisočak. Po prijetnem spustu nazaj do sedla sva se ponovno vzpenjala. Tukaj sva se še bolj približala pogledu na Triglav in Rjavino, na mogočno steno. Pogled pa se ustavi tudi na lepem razgledu nazaj na Debelo peč. Nekoliko sva posedela na toplem soncu in uživala v prekrasnih razgledih.

Zopet krajši spust, potem pa naprej proti Lipanskemu vrhu. Odločila sva se za nekoliko bolj slikovit del poti, zavila sva na desno (proti severu) v smeri Kovinarske koče v Krmi in prečila severno stran grebena. Ravno toliko, da sva malo začutila adrenalin ob prečenju nad strmimi prepadi. Potem sva se znova dvignila na greben in nadaljevala proti Lipanskemu vrhu. Lipanski vrh in vrh Mrežce sta povsem skupaj, loči ju manjša ‘škrbina’ preko katere so speljane jeklenice. Ravno toliko, da malo požene adrenalin po žilah. Z Mrežc je potem sledil prijeten spust do Blejske koče na Lipanci, od tam pa še kratka tura do izhodišča, kjer sva pustila avto.

Prijetno utrujena in zadovoljna sva se peljala proti domu. Še vedno pod vtisom čudovitega dneva.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: