Vikend nad 2000m

Prejšnji vikend sva bila sama. Najina punca je bila na svojih prvih samostojnih počitnicah. To je bil cel projekt. Priprave na dva tedna brez naju. Ali bo zdržala? Do sedaj ji namreč spanje drugje, brez naju ni bilo preveč po godu. OK. Kakšno noč je še zdržala, potem je bil pa že jok in stok. Je pa letos uspešno preživela tri dnevni zimski tabor z vrtcem. Zato sva upala, da bo vseeno ok. In je bilo. Najina punca je vedno bolj samostojna!

Midva pa sva imela prost vikend. Odločila sva se, da ga preživiva v gorah in narediva eno konkretno turo. V sklopu predpriprav za Triglav. Imela sva kar nekaj idej, ugotovila da je veliko koč že precej v naprej zasedenih. Nazadnje sva le našla prostor v Koči na Doliču pod Triglavom. Koča na Doliču (2151 m) se nahaja v bližini sedla Dolič, le ta pa med Kanjavcem (2569 m) in Šmarjetno glavo (2358 m). Štartala sva iz Trente – iz Zadnjice. Pot naju je vodila po mulateljeri, ki se je kar strmo vzpenjala. Vzpon je bil vedno bolj strm in razgleden, zato sva si pod vrhom privoščila kar nekaj postankov in uživanja v prekrasnih razgledih na Trento in na dolino Zadnjice. V poti sva predvsem uživala, saj se nama nikamor ni mudilo. Vzpon na Kanjavec sva imela v planu šele za naslednje jutro.

Nekje v času kosila sva vendarle prispela do koče. Tam sva se malo odpočila in pojedla malico, potem pa sva se odločila da greva po poti do koče Dom Planika pod Triglavom. Na razgibani in slikoviti poti so naju spremljali prekrasni razgledi, zato sva si vzela kar nekaj časa za fotografiranje. Sem pa tja sva srečala kakšnega planinca, večinoma sva uživala v samotni in umirjeni hoji. Popoldne sva se vrnila do najine koče na Doliču in tam povečerjala. Utrujena sva šla kar hitro spat. Čakal naju je namreč še en dan. V načrtu sva imela vzpon na Kanjavec, spust na drugo stran do Zasavske koče na Prehodavcih in potem nazaj dol v Zadnjico. Koča je bila povsem polna. Glede na to, da sva cel dan uživala v samoti nama tudi zdaj hrupna družba ni preveč ustrezala. Kar hitro sva se umaknila v najino sobo in v posteljo.

Zbudila sva se že zgodaj. Pojedla sva zajtrk, pripravila svoje stvari in se takoj za kočo pričela vzpenjati v hrib. Tokrat je bil vzpon kar naporen. Zjutraj naju je še pozdravilo sonce, ki je do koče privabilo družino gamsov. Zdaj pa se je počasi začelo oblačiti. Kljub temu sva upala, da se bodo oblaki razkadili in bova lahko uživala v razgledu na sosednji Triglav. Vzpon je bil prekrasen. Bila sva čisto sama, bila sva visoko med skalami. Sledila sva markacijam, ki so naju vodile vedno više in više. Tik pod vrhom Kanjavca se je za nekaj časa zjasnilo in odprl se nama je tako pričakovani pogled na Triglav. Kmalu se je vrh ponovno ovil v oblake in čakal naju je še zadnji vzpon do najinega vrha. Precej strm in nekoliko adrenalinski vzpon čez skale in potem do vrha. Na vrhu je bilo hladno, oblaki so zakrili razglede. Iz oblakov je začel pršiti leden dež. Na začetku sva še upala, da bova dočakala da se oblaki razkadijo in bova lahko vsaj malo uživala v sicer čudovitem razgledu z vrha. Začelo je deževati, zato sva se začela spuščati na drugo stran. Dež je sicer kmalu ponehal, razjasnilo se pa ni. Vseeno je bila pot prijetna in razgibana.

Prišla sva do razpotja, pred nama se je odprla dolina Triglavskih jezer in zagledala sva kočo na Prehodavcih. Do tja sva hodila še kar nekaj časa. Prišla sva do koče, mimo Rjavega jezera, ki se je sramežljivo skrival v kotanji. To leto je precej sušno, zato so tudi nekatera Triglavska jezera bolj podobna malo večjim lužam, kot pa jezerom. V koči sva pomalicala in si nekoliko odpočila. Zopet je začelo deževati zato sva se kar kmalu odločila za povratek v Zadnjico. Vračala sva se po mulateljeri, ki sicer vodi do Trente, vendar sva na razcepu zavila čez Dol, čez melišče.

Kar precej utrujena sva prišla do najinega avtomobila. Vikend sva zaključila z odlično pizzo v Kranjski gori. Vprašanje je ali je bila res tako dobra, ali pa sva bila midva tako zelo lačna. 🙂

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: