Hribi: Na Prevalo (Bornova pot)

Na praznični torek smo jo mahnili v hribe. Tokrat v nekoliko razširjeni zasedbi. Trije otroci in dve mamici! Šli smo na planino Preval-a. Po Bornovi poti iz Ljubelja.

Pot na planino Preval-a je ena izmed najbolj luštnih začetniških tur za mulce. Je razgibana in zanimiva in ni preveč naporna. Če želite mulce navdušiti nad hribolazenjem, je ta tura prava izbira.

Izhodišče je na Ljubelju. Pot vodi v gozd, potem gre čez manjše melišče, pa zopet skozi gozd, po lepo urejeni poti.  Kljub temu ni odveč pazljivost na nekaterih “prepadnih delih”. Saj pot hitro preide na strma pobočja, ki pa so dobro zavarovana.

Najprej pridemo do bunkerja iz druge svetovne vojne. Od tu je tudi slikovit razgled na ostanke taborišča Ljubelj. Potem pa do 200 m dolgega skalnatega prehoda skozi Bornov tunel. Priporočljivo je imeti sabo svetilko, s pomočjo katere pridemo čez tunel.

“Tunel je leta 1891 dal napraviti baron Julij Born, lastnik Šentanskega rudnika in vile na Ljubelju. Bil je velik ljubitelj divjih živali, zato je tu naselil večje število kozorogov, jelenov in košut. Predor mu je omogočal lažji dostop do lovišč na južni strani Begunjščice, nam pa nudi lep sprehod prek melišč in gozdov.”

Ta del je otrokom še posebej zanimiv. Mi smo šli po tej poti že velikokrat, ampak so otroci vsakič znova navdušeni, ko prečimo melišče in tik nad prepadnim previsom iščemo svetilko, s katero se potem podamo skozi tunel. Pri tem seveda pazimo na luže in občasno nizek strop, ter se slikamo pri razglednem “oknu” – vmesno odprtino, ki služi osvetlitvi in prezračevanju.

Pot se potem vije naprej, čez razgledna pobočja, skozi gozd, prečimo melišče – skratka vsega po malem. Po slabi uri in pol večinoma zmernega vzpona prispemo do koče na Planini Prevala.

V koči smo se okrepčali s kislim mlekom, joto in štruklji – vsak po svojem okusu.  Popoldne smo uživali na sončku, v poznih popoldanskih urah smo se vračali nazaj na izhodišče.

 

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: