Umetnost srečnega življenja – Hygge

“Sreča je kot metulj; bolj ko se podiš za njo, bolj se ti izmika, a ko pozornost nameniš drugim rečem, pride in ti nežno sede na ramo.” (H.D. Thoreau)

Nekako po naključju sem naletela na tole knjigo – Hygge – Danska umetnost srečnega življenja. Na hitro sem jo rezervirala v knjižnici. Hmmm…. ugotovila, da sem trinajsta v čakalni vrsti, pa sem si jo kar kupila. Za predčasno rojstnodnevno darilo. Vsako leto si za rojstni dan poklonim knjigo. Letos bo darilo očitno tale knjiga. Nooo… lahko pa se zgodi, da bo še kakšna, do rojstnega dneva me namreč loči še mesec dni. Ampak nima veze – knjige so vedno dobra naložba!

V glavnem prebrala sem jo “v šusu”. V dveh večerih. Drugi večer ob prižgani svečki in z mehkim termoforjem ob nogah. V skladu z vzdušjem, ki mi ga je knjiga pustila.

“Samo živeti ni dovolj,” je rekel metulj, “potrebni so še sonce, svoboda in drobna cvetlica. (H.C. Andersen)

Razmišljala sem o ideji hygganja, o vsem, kar mi je na nek način blizu. Ritualizirani običaji, drobni kotički mojih osebnih zgodb, prisotnost nečesa “več” vsepovsod, pripadnost.

Način, kako je prostor zapolnjen, prinaša v naše življenje pomirjujoč objem.” (L.T.Brits)

Potem sem ugotavljala, kako da so moje nekoč mirne in mehke kotičke v stanovanju zamenjale dekoracije vedno razmetanih ali vsaj po otroški logiki zloženih igrač in na desetine otroških risbic visi vsepovsod. Mojega bralnega kotička ni več. Moj ustvarjalni kotiček je prekrit s pisanimi barvami in mnogimi risbami. Moj osebni prostor se je zreduciral na delovni kotiček in spalnico, pa seveda na mojo “zen” pisarno v mestu in navdihujoče vrhove gora.

Zadnjič, ko pridem domov, mi moja mala, ki ravno preboleva angino ponosno pove, da je pospravila veliko omaro v naši dnevni sobi. Z velikim veseljem mi pokaže dve vrsti polic, kjer so bile prej moje knjige. Na policah se lepo postavljeno bohotijo skulpture iz lego kock, ki sestavljajo pomembno zgodbo, majhne punčke, mini okraski, pisano pobarvani izdelki iz kartona in papirja, škatlice z nakitom, okviri z njenimi slikami iz potovanj. Moje knjige pa so na drugem kupu, zabasane v polico sosednje omare. To je njen hygge, pomislim. Super. Ponosna sem nanjo. Dobro se je naučila poskrbeti zase in za svojo dušo.

Ampak kje pa je moj? Moj hygge? Zabasan v kotu velike omare?

Tako sem začela. Z ustvarjanjem majhnih, preprostih, domačnih otočkov, ki so samo moji. Ker jim jaz dam tako posebno vrednost, potem nima veze, če so obkroženi z ustvarjalnim kaosom moje hčerke. Saj, tudi moja ustvarjalnost je včasih kaotična. In najina skupna kaotičnost ali urejenost piše in sestavlja nove pomembne zgodbe našega vsakdana.

Spremembe so dobrodošle. Vedno.

Pa še nekaj misli iz knjige….

“Umetnost hyggeja je v številnih drobnih dejanjih, ki se skupaj sestavijo v celoto.”(L.T.Brits)

“Vplivati na kakovost dneva je najvišja umetnost med vsemi.” (H.D.Thoreau)

“Materialne dobrine le redkokdaj prispevajo k naši sreči, tako kot to storijo čustvena doživetja. Imeti ne more nikdar zamenjati biti.” (Ilse Crawford)

“S stališča zadovoljstva gre pri hyggeju za dobro počutje, ki spodbuja sproščenost in umirjenost. Po definiciji izključuje raztresenost ali zaskrbljenost; hygge je izjemna predanost sedanjemu trenutku v vsej svoji osnovnosti. (J. F. Hansen)

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: