Ideja za izlet: smučat v Bodental

Po priporočilu sodelavke smo se v soboto zapeljali čez Ljubelj do Bodentala (Podna).

Bodental je majhno smučišče na avstrijski strani, ki je predvsem primerno za otroke in smučarje začetnike. Cene so sicer avstrijske, ampak vseeno precej ugodnejše, kot na primer v Kranjski gori, kamor smo do sedaj hodili smučat. Res, da Kranjska gora ponuja nekaj več smučišč, ampak če smučaš z majhnim otrokom – začetnikom, so večinoma bolj pomembne druge stvari.

Smučišče ponuja dve smučarski progi – označeni kot lažja in srednje zahtevna. Krožničke in sidra. Ima še povsem začetniško progo z mini krožnički za otroke in popolne začetnike, ki pa je brezplačna. Se pravi idealno za nas.

Letos so se nam zimske počitnice kar nekako izmaknile. Sicer smo načrtovali, da bodo smučarsko obarvane. Glede na to, da imamo letos po dolgem času zares ta pravo zimo. Ampak smo morali v zadnjem trenutku naš oddih odpovedati. V resnici smo se šele proti koncu sezone uspeli zares spraviti na smučke. Enja torej vse od lanskega leta ni stala na smučkah in je lani osvojeno znanje iz vrtčevskega smučarskega tečaja kar precej pozabila.

Tako da smo se na začetku zopet borili z mini strahom. Dvakrat sva se peljali skupaj. Na mini krožničkih in potem iz hribčka navzdol, da se je lahko nekoliko sprostila in izgubila strah. Potem pa je šlo.

Smučišče je za take smučarje, kot je naša punca res super. Večina smučarjev je otrok s starši. Tako da zraven paše tudi veliko uvidevnosti, kadar katera od malih bučk pade pod vlečnico ali šele v petem poizkusu ujame krožnik. Tako se je tudi Enja sprostila in po začetnih težavicah vendarle osvojila vožnjo s krožniki. Pa po hribčku navzdol tudi. Na začetku nekoliko previdno, potem je šibala kar v smuk pozi. Pravi, tako je najlažje. No, vseeno sva se potem začeli učiti tudi zavijanja. Jaz sem vmes za kakšno vožnjo, dve, tri odšibala na sicer srednje zahtevno, pa vseeno precej lahkotno progo, da sem si vsaj malenkost dala duška. Za kakšne adrenalinske in zahtevnejše smučarje to smučišče zares ni primerno, prijetno smučati se pa vendarle da. Je pa idealno za začetnike.

En velik plus za družine je sigurno tudi karta, ki je prenosljiva. Za razliko od Kranjske gore, kjer so uvedli karte na prepoznavo obraza in s tem marsikateri družini z majhnimi smučarji pošteno zamešali štrene. Ker, če imaš majhne smučarje na mini vlečnici ali traku, je ponavadi družinska organizacija taka – da eden od staršev malo odsmuča po svoje, eden je pa z otroci. In je zares fajn, če prenosljiva karta omogoča, da se vmes lahko zamenjata. Ker polna cena karte za to, da polovico dneva presmučaš ob traku, mini vlečnici ali preživiš na sankališču zares pusti nekoliko slab vtis. Že tako je lahko družinski budget za en smučarski dan kar precejšen zalogaj.

Mi sicer teh problemov nimamo, ker – za enkrat– smučava samo jaz in Enja.  Sva se pa z Enjo odločili, da naslednjič tudi atija vzameva v smučarski tečaj: jaz bom naučila Enjo, Enja pa atija. Tako, da ati – kar pripravi se!

V glavnem – bili smo pozitivno presenečeni. Za otroke zares luštno smučišče, nobene gužve, za nas je v resnici eno izmed bližnjih smučišč. Do sedaj smo večinoma smučali v Kranjski gori, pa smo veseli, da smo odkrili cenejšo in predvsem za našo Enjo bolj primerno varianto.

Tako, da je po štirih polno presmučanih urah, ko smo se pakirali v avto, z rdečimi lički in velikim nasmehom rekla: “a bomo šli naslednji teden spet!”

In če se bo le dalo, bomo sigurno spet prišli.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: